Afgelopen week was ik aanwezig op een netwerkborrel voor ondernemers. Je kent het wel gezellig met een biertje en bitterbal bijpraten met collega ondernemers. Ik ving op een gegeven moment flarden van een gesprek op tussen twee ondernemers in de trend van hè Henk hoe gaat het. Ja goed hoor druk hè en bij jou? Ja bij mij ook hartstikke druk.

Het valt mij op dat het daar vaak over gaat, druk hebben. Als je het maar druk hebt gaat het goed met je. Ik heb het hartstikke druk, ik werk wel 80- uur per week. Als je altijd druk bent en je scoort uitstekende financiële resultaten is er niets aan de hand. Waarschijnlijk heb je dan ook geen last van het druk hebben. Maar veel ondernemers zijn erg druk maar het resultaat van al die inspanning blijft achter. Van nature ben je dan geneigd om er nog harder tegenaan te gaan. We zijn immers opgegroeid met het idee dat als we maar hard genoeg werken, het druk hebben, dat we dan succesvol zullen zijn. En als we dan eindelijk succesvol zijn, dan wordt je gelukkig.

Maar deze redenatie blijkt niet te kloppen en juist andersom te werken. Geluk is niet het gevolg van succes maar geluk en een positieve instelling zijn juist voorwaarden voor succes. Dit blijkt uit diverse publicaties van een relatief nieuwe stroming binnen de psychologie, de positieve psychologie. Deze jonge wetenschappelijke stroming richt zich op op welbevinden en optimaal functioneren. Dit in tegenstelling tot de traditionele psychologie die zich richt op het genezen van ziekten.

Uitgangspunt van de positieve psychologie is dat je je veel meer zou moeten richten op successen en je sterke punten en minder op het repareren van je zwakke punten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meer gebruik maken van hun sterke kanten veel hoger scoren op het gebied van zelfvertrouwen en het realiseren van doelen. Deze benadering wordt de sterkekantenbenadering genoemd. Wanneer je meer aandacht geeft aan je sterkte kanten neemt je motivatie toe, omdat je doet waar je goed in bent. En als je motivatie toeneemt en je hoger scoort op het realiseren van doelen ben je als ondernemer effectiever en ervaar je minder druk(te).

Iedereen beschikt over sterke kanten. Het zou goed zijn als jij weet wat jou sterke kanten zijn en hoe je deze kwaliteiten zoveel mogelijk toe kunt passen. Als je niet goed weet wat jou sterke kanten zijn kun je gebruik maken van de gratis VIA Strengthsfinder test. Maar je kunt ook een collega, vriend of vriendin eens vragen wat zij vinden dat jou sterke kanten zijn. Als ze helder zijn en je ze vaker in gaat zetten helpt het vervolgens om verhalen te vertellen over hoe je sterke kanten je geholpen hebben bij behaalde successen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het vertellen over een succes het effect van het succes vergroot en dat het opnieuw vertellen ervoor zorgt dat de ervaring langer duurt en beter bewaard blijft.

Dus als je weer eens op een netwerkborrel bent en iemand vraagt je hoe het gaat, dan hebben we het niet meer over druk hebben. In plaats daarvan vertel je over een succes, als ik het nog zo klein. Ik weet zeker dat er dan een mooi gesprek ontstaat.

Proost!

Druk is ruk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.