Zo, de Olympische Winterspelen zitten er weer op. En wat een geweldig succes voor Team NL met maar liefst 20 medailles. De afgelopen weken hoorde ik ook weer dat ondernemen net topsport is. Toegegeven, het is natuurlijk prettig als je je als ondernemer kun identificeren met onze nationale helden als je voor de buis zit. Maar als je serieus naar deze bewering kijkt klopt er weinig van. De enige overeenkomsten die ik kan bedenken zijn dat zowel topsporters als ondernemers hard moeten werken en doorzetters zijn maar daar houdt iedere vergelijking ook wel op. Ondernemers kunnen nog wél wat leren van topsporters. Ik zal uitleggen hoe dat zit.

Het grote verschil tussen een ondernemer en een topsporter is dat de laatste heel exact weet waar hij of zij goed in is. Zeg maar wat zijn of haar talent is. En dit talent wordt eindeloos aangescherpt door intensieve trainingen en zelfdiscipline. Helaas weten veel ondernemers niet wat hun talenten zijn en dat is jammer. Want, en sporters weten dit al lang, alleen door gebruik te maken van je talenten kun je je topprestaties leveren.
Dat talent een van de belangrijkste oorzaken van succes is blijkt wel uit het feit dat verschillende landen in de jacht naar meer medailles niet alleen meer inzetten op betere trainingen en faciliteiten maar juist veel meer zijn gaan inzetten op het identificeren van talenten. Zo is het succes van China op de spelen van 2008 in Peking voor een groot deel toe te schrijven aan hun systeem voor het ontdekken van talenten. In navolging van China heeft ook het Verenigd Koninkrijk een eigen talentidentificatie- en talentontwikkelingsprogramma ontwikkeld en ook in Nederland is dit punt van aandacht.

En als het talent is ontdekt dan moet dit worden ontwikkeld tot sterke punten. Een mooi verhaal over gebruik maken van sterke punten beschrijft Mark Lammers in zijn boek ‘Yes! Een Crisis’. Hierin wordt beschreven dat hij het trainen van zijn spits, Sylvia Karres, in eerste instantie verkeerd aanpakte. Hij had gezien dat de aanname van haar backhand niet goed was en hij wilde dit zwakke punt aanpakken. Zijn idee was dat als hij haar zwakke punt zou verbeteren ze meer zou gaan scoren. Het resultaat van deze aanpak was dat haar backhand nauwelijks verbeterde maar dat haar zelfvertrouwen enorm daalde. In een gesprek gaf Karres aan dat ze liever hard op haar rechtervoet aangespeeld wilde worden omdat ze dan makkelijk een tip-in kon maken. Lammers heeft door dit gesprek zijn aanpak gewijzigd en samen met het team gebruik gemaakt van dit sterke punt. Het gevolg was dat ze tijdens het WK van 2006 in Madrid maar liefst zeven doelpunten maakte waarvan vijf via een tip-in. Er staat een heel mooi filmpje op YouTube waar Mark Lammers dit verhaal zelf verteld. Je kunt dit filmpje vinden via deze link.

De aanpak van Mark Lammers heeft veel overeenkomsten met wetenschappelijke inzichten vanuit de positieve psychologie. Positieve Psychologie is een jonge wetenschappelijk stroming waarin welbevinden en optimaal functioneren centraal staan. Werken vanuit je sterke punten is een van de pijlers van deze stroming. Marcus Buckingham is een van de pioniers op het gebied van werken vanuit je sterke punten. In zijn boek ‘Ontdek Je Sterke Punten’ geeft hij aan wat een sterk punt is. Een sterk punt is een consistente, bijna perfecte prestatie. Het is iets dat je gemakkelijk afgaat en je bovendien met plezier doet. Een sterk punt bestaat uit drie componenten. De belangrijkste component is talent. Talent is niet aan te leren, je kunt er altijd over beschikken en je bent ermee geboren. De andere twee componenten zijn kennis en vaardigheden. Deze componenten zijn wel aan te leren. Een sterk punt ontstaat door talent te ontwikkelen met kennis en vaardigheden.

Helaas weten we vaak niet wat onze talenten zijn. We zijn opgegroeid met het idee dat het goed is om je zwakke punten en tekortkomingen op te sporen en te analyseren met het doel deze punten te verbeteren. Helemaal fout volgens Buckingham. Wie in zijn werk wil excelleren zal inzicht in zijn talenten moeten hebben en ze met kennis en vaardigheden uitbouwen tot sterke punten.  Mensen gebruiken sterke punten in hun dagelijks leven om hun werk te doen, contact te hebben met anderen en hun doelen te realiseren. Maar de meeste mensen weten niet wat hun sterke punten zijn en kunnen ze dan ook niet in hun voordeel gebruiken.

Als je wilt weten wat jou talenten en sterke punten zijn sta dan de komende tijd eens stil bij de activiteiten die je de afgelopen tijd hebt uitgevoerd en let dan op de drie kenmerken van een sterk punt; consistente bijna perfecte prestatie, het gaat je gemakkelijk af en je hebt er plezier in. Activiteiten waar je op deze drie kenmerken positief scoort kunnen heel goed een sterk punt van je zijn. Je kunt ook, tegen betaling, een assessment doen om jou vijf sterke punten te achterhalen. Deze vindt je op de site van Gallup Strengthfinder. Of schrijf je alvast in voor de workshop Ontdek je Sterke Punten die vanaf april van start gaat. Wil je op de hoogte gehouden worden van data en kosten vul dan het contactformulier in. Je ontvangt dan binnenkort een bericht met alle informatie.

Ondernemen is dus nog geen topsport maar je weet nu waar je aan moet werken. De volgende Olympische Spelen zijn over twee jaar. Zullen we afspreken dat je dan weet over welke talenten je beschikt en dat je ze hebt aangescherpt tot sterke punten. Alleen dan kun je je echt identificeren met onze nationale sporthelden. En dan zit je écht lekker voor de buis!

Ondernemerslessen uit Pyeongchang

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.