Unilever heeft een strategiewijziging gepresenteerd waarin is aangekondigd dat het bedrijf af wil van de dubbele nationaliteit. Door deze wijziging dreigt Unilever Nederland te gaan verlaten met alle gevolgen voor de werkgelegenheid van dien. Alle hens aan dek in Den Haag waar demissionair minister Henk Kamp zicht haastte om te verklaren dat hij ‘zeer zijn best zou gaan doen’ om het van origine Nederlands bedrijf in Nederland te houden. Kamp gaat in gesprek met Unilever-ceo Paul Polman!

Hoe zou zo’n gesprek dan verlopen? Is de topman überhaupt onder de indruk als een Nederlandse minister bij hem op de koffie komt. En ik ben ineens ook erg benieuwd hoe het Engels van de minister klinkt. In het Nederland is hij af en toe al lastig te verstaan maar Engels met een zwaar Achterhoeks accent moet welhaast onverstaanbaar klinken.

Een eerste indruk is het halve werk en ik ga ervan uit dat Polman zijn huiswerk doet. Who the fuck is Henk Kamp! Als hij het CV op de site van de overheid leest ziet hij dat Kamp los van zijn ministerschappen een aantal neventaken heeft uitgevoerd. In het Engels zijn dat ‘member of the executive committee of the Achterhoek region’ en member of the Arnhem/East Gelderland Regional Employment Services Board. Polman zet hier een lijst topfuncties bij Nestlé en Procter & Gamble tegenover en hij ontving daarnaast een eredoctoraat en werd verkozen tot European Business Leader of the Year. Eerste ronde is voor Polman.
Polman zal ook het salaris van Kamp checken. Zo werkt het toch? Mannen onder elkaar, wie heeft de grootste. Kamp verdient maximaal het wettelijk bezoldigingsmaximum voor bestuurders in de publieke sector en dat is € 181.000. Polman heeft een vast salaris van € 1,28 miljoen en totaal inclusief bonussen incasseerde de topman in 2016 € 8,3 miljoen. Tweede ronde voor Polman.

Als kamp binnenkomt staat hij dus al met 2-0 achter. Hij zal het dus moeten hebben van inhoudelijke argumenten om Unilever in Nederland te houden. In het artikel geeft Kamp aan dat de voordelen van Nederland  zal benoemen. Dat moet geen probleem zijn want wij Nederlanders zijn immers overal goed is. Bij het lezen van het artikel betrapte ik mijzelf erop dat ik zelfs een beetje pissig werd. Nederland verlaten? Hoe stom kun je zijn. Welke feiten zou Kamp kunnen noemen. Ja en dan wordt het toch wel stil, ik kan eigenlijk niets bedenken. Paniek maakt zich van mij meester. We hebben al jaren niets meer gewonnen met voetbal, zowel het Nederlands Elftal als de clubteams presteren al jaren onder de maat. We staan iedere dag in de file, we staan bekend om onze klaagzangen, het weer is te koud of te warm en het openbaar vervoer is een zootje. Nee op inhoudelijke argumenten gaan we het ook niet winnen. Als Kamp denkt dat hij Polman kan overhalen om in Nederland te blijven heeft hij margarine op zijn hoofd. Als die dan maar niet van Unilever is.

Kamp heeft margarine op zijn hoofd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.